Posted on

Bor med en Arthritic Senior Feline

Gästpublicering av Lorie Huston, DVM

Att leva med en äldre katt har förmåner utöver svårigheter som är lite annorlunda än de som uppstår när man bor med en yngre katt. Smärta är naturligtvis något vi inte vill se i någon typ av våra husdjur. Äldre katter är emellertid mycket mer benägna att fastställa tillstånd såväl som sjukdomar som ger smärta och obehag. Artrit är ett typiskt men ofta okänt tillstånd hos äldre katter. I en studie visade 90 procent av katterna över 12 års ålder radiografiska (röntgen) bevis på artrit*.

Tyvärr är det i bästa fall att det är svårt att erkänna artrit hos katter. Många av våra katter döljer sin smärta extremt effektivt. Medan vi i vissa fall kan se att vår äldre katt haltar eller gynnar ett eller annat ben, slutade mycket oftare än inte våra artritiska katter som bara slutade vara mindre aktiva. De lägger mycket mer tid på att sova och vila. De kan vara ovilliga att hoppa på ytor som snabbt var tillgängliga tidigare. Faktum är att många av oss felar dessa symtom på artrit för typiskt åldrande. Dessutom antar vi bara att det är typiskt för en äldre katt att sova mycket mer och vara mindre aktiv utan att någonsin undra om smärta kan spela en roll. Vi kan till och med anta att vår artritiska katt upptäcker sätt eller visar mycket bättre vanor eftersom han inte längre hoppar på bänkskivorna. Vad borde vi göra åt detta? Först och främst såväl som många viktigt, om du är ifrågasatt om din katt gör ont, antar du att han är lika bra som att vidta lämpliga åtgärder.

Gemensamma tillskott inklusive glukosamin och/eller kondroitin kan hjälpa vissa katter.

Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att lindra smärta från artrit såväl som andra orsaker.

Adequan är en injicerbar produkt som kan användas för att hjälpa till att lindra artritsmärta och är effektivt för många katter.

Andra mediciner erbjuds för att hjälpa till att lindra din katt smärta också, liksom kan krävas om de tidigare produkterna är ineffektiva eller inte tillräckligt lindra din katt smärta. Dessa inkluderar tramadol, gabapentin, fentanyl samt andra. Din veterinär hjälper dig att identifiera vilken medicinering som passar din katt.

För vissa katter kan alternativa terapier såsom akupunktur, hydroterapi och till och med massage hjälpa enkelhet att smärta i artrit.

Viktminskning, om det är lämpligt, kan hjälpa till att lindra spänningar och tryck på känsliga leder samt hjälpa till att göra artritiska katter mycket bekvämare. Prata med din veterinär för att skapa en riskfri och effektiv viktminskningsplan för din överviktiga artritiska katt.

Motion kan också hålla lederna såväl som muskler smidiga. Motion kan också vara effektiv när det gäller att förbränna kalorier samt hjälpa till med viktminskning vid behov.

Ge din katt med mjukt sängkläder i den typ av en husdjursbädd eller filt att sova och/eller vila.

Se till att din kattens kull är på en snabbt tillgänglig plats och är enkelt för din katt att gå in och gå ut. Plats inte din kattens enda kulllåda i en källare eller vinden långt ifrån din katt tillbringar många av sin tid. Tänk på att använda en kulllåda med låga sidor för enkel åtkomst.

Även om artrit inte är ett härdbart tillstånd, kan smärtan som den utlöser kontrolleras. Det allra första steget är dock att erkänna att det finns. Har du en äldre katt som kan lida av artrit?

Lorie Huston har utövat veterinärmedicin i över 20 år. Förutom ett framgångsrikt yrke inom en hektisk liten djurmedicinsk anläggning i Providence, RI, är Lorie också en framgångsrik frilansförfattare som specialiserat sig på husdjursvård samt husdjurshälsa och hälsoämnen.

Denna korta artikel har tidigare publicerats av PETMD samt har publicerats med tillstånd.

Foto: MorgueFile

* Källa: Hardie EM, Roe SC, Martin Fr. Radiografiska bevis på degenerativ ledsjukdom hos geriatriska katter: 100 situationer (1994-1997). J Am Vet Med Assoc2002; 220: 628-632.

Inslagskung

Du kanske också gillar:
Naturläkemedel för artritiska katter

Fråga kattdokumentet: mattor på artritisk katt, katt blir av med utanför kullen

Kulltjänster för äldre katter

«Pet Naturals of Vermont Feline Supplement Winner
Giveaway: CattyStacks Designer Feline Climbers »

12 kommentarer om att leva med en artritisk seniorkatt

Linda säger:

12 november 2012 kl 15:33

Vilken dos av omega-3 skulle du föreslå för en katt är ungefär 13-14 pund? Jag tog in en 13 -årig katt som har lite artrit i hennes bakben; har fått ner sin vikt och ha henne på en vardaglig glukosaminpiller; Hon rör sig mycket bättre. vill prova naturliga botemedel före någon typ av receptbelagda mediciner. Säg tack till dig

Svar

Ingrid säger:

12 november 2012 kl 17:47

Linda, dosen kommer att variera beroende på produkten. Jag gillar den nordiska nanull

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *