Posted on

Dietar för djur med njursjukdom

AddThis Sharing ButtonShare till FacebookFacebookFacebookShare till TwittertwittertwitterShare till PinterestPinterestPinterestShare till MoreadDthismore5

En av de mest kontroversiella frågorna inom näringsmässig veterinärmedicin omger ämnet vad som är den bästa dieten för att mata djur med dokumenterad njursjukdom. Tidigare har många konventionella veterinärer helt enkelt rekommenderat receptbelagda dieter med låg protein. Teorin bakom att använda dessa dieter är att vi, genom att använda dieter lågt i protein, kommer att minska den arbetsbelastning som njurarna måste göra och därmed bromsa sjukdomens progression. Enligt min erfarenhet och åsikt är emellertid många av dessa dieter tillverkade med mycket underlägsna ingredienser, inklusive biprodukter för kött, överdrivna korn samt syntetiska färger och konserveringsmedel.

Forskning under de senaste åren har också ifrågasatt om det faktiskt kan påskynda sjukdomens progression. I min praxis väljer jag mycket att rekommendera naturliga råa köttbaserade dieter till djur i alla åldrar. Det finns ett enastående lågprotein-hemlagat dietrecept i boken Dr. Pitcairns guide till Natural Health for Dogs and Cats av Richard Pitcairn, DVM, PhD som jag har hittat ganska bra under åren.

Njure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *