Posted on

Ny forskning ger hopp i kampen mot FIP

I går kväll samlades flera hundra personer i ett hotellballroom i Reston, VA för Winn Feline Foundation: s 33: e årliga katt symposium för ett enastående evenemang med två legendariska forskare som presenterade nya utvecklingar i FIP -forskning. Samlingen inkluderade sådana noterade kattveterinärer som Dr. Susan Little, tidigare president och nuvarande styrelseledamot i Winn Feline Foundation och Dr. Jane Brunt, verkställande direktör för Catalyst Council, samt kattuppfödare, katträddare och veterinärer.

Det inkluderade också kattägare som Harry och hans dotter Rachel, som förlorade sin kattunge Parker till sjukdomen. Rachel bar Parkers krage som armband. “Vi förlorade Parker vid en ålder av åtta månader till denna sjukdom som jag aldrig hade hört talas om tidigare,” sade Harry. “Under de senaste sex åren har jag följt all forskning om sjukdomen, och ikväll är jag stolt över att vara här för att höra om de senaste upptäckterna.”

FIP är de tre värsta bokstäverna som alla kattälskare kan höra. Felin infektiös peritonit orsakas av ett koronavirus och påverkar cellerna i tarmkanalen. Corona -viruset i sig är ett vanligt virus hos katter, och katter kanske inte ens visar andra symtom än eventuellt en mild gastrointestinal upprörd. Men av skäl som har undvikit forskare hittills, hos vissa katter, muteras det godartade viruset till en mycket smittsam version som sedan orsakar FIP. Det påverkar vanligtvis kattungar och unga katter, och det är praktiskt taget 100% dödligt. FIP dödar så många som 1 av 100 till 1 av 300 katter under åldrarna 3-5.

Den kända husdjursjournalisten och sändaren Steve Dale öppnade evenemanget och introducerade Alfred M. Legendre, DVM, PhD, ACVIM, professor i internmedicin och onkologi, små djurmedicinska vetenskaper, University of Tennessee College of Veterinary Medicine och Niels Pedersen, DVM, PhD , Distinguished Professor, chef för Center for Companion Animal Health och chef för Veterinary Genetics Laboratory vid University of California Davis School of Veterinary Medicine.

Dr. Legendre delade preliminära resultat från sin studie av polyprenylimmunostimulant för att behandla den “torra” (icke-effektiva) formen av FIP. Polyprenylimmunostimulant är en biologisk produkt som uppreglerar medfödd immunitet hos djur och har potential att undvika och kontrollera sjukdomar i fall då vaccinationer är ineffektiva, inte tillgängliga eller när vaccinationer inte är praktiskt genomförbara. Produkten visar garanti för att förbättra välbefinnandet och förmodligen överlevnad hos katter med den torra formen av FIP. Framtida studier behövs för att titta på polyprenylimmunostimulering med och utan antivirala behandlingar och mekanismen för immunreaktion hos katter behandlade med den. Medianöverlevnadstiden i studien av 58 katter var 49 dagar. En katt lever fortfarande mycket mer än fem år efter att studien påbörjades.

Dr. Pedersen talade om utmaningarna med FIP -forskning. Det finns fyra primära komponenter i FIP -forskning som för närvarande genomförs på UC Davis:

Studera virusets genetik.

Studera ursprunget till viruset i skyddsmiljöer och hur olika skyddsmiljöer och praxis kan påverka sjukdomens förekomst.

Skärma humana antivirala föreningar för korsreaktivitet till FIP-viruset.

Bestäm genetiska polymorfismer som kan vara förknippade med resistens och/eller mottaglighet för sjukdomen.

Han betonade att forskare inte kan hitta svar utan hjälp av uppfödare av stamkatter. DNA -prover från raser med kända FIP -historier kan hjälpa forskare att fastställa platsen för gener som kan vara involverade i känsligheten för FIP och andra sjukdomar.

Poängen? Det finns mycket forskning som fortfarande måste göras. Forskning kräver pengar, och CAT -hälsostudier är notoriskt underfinansierade. I hans öppningsanmärkningar möttes Steve Dales uttalande om att ”om FIP hände i hundvärlden, skulle det redan finnas ett botemedel” möttes med högt applåder från publiken.

Hur kan du hjälpa? Utbilda dig själv om sjukdomen och öka medvetenheten. Det är en förödande sjukdom – både fysiskt för de drabbade katterna och känslomässigt för katternas ägare. Men det finns små glimtar av hopp. Hjälp till att hålla det hoppet levande genom att bidra ekonomiskt till organisationer som finansierar FIP -forskning.

Resurser:

Winn Feline Foundation är en ideell organisation som erkändes 1968 som stöder studier för att förbättra CAT-hälsan. Om du har en katt har det gynnats av det arbete som denna grund gör.

Bria Fund for FIP -forskning erbjuder finansiering för FIP -forskning. Bria var en nio månader gammal Birman Kitten som dog av FIP i april 2005. Bria hade lyckan att bo med Susan Gingrich och hennes make, James Shurskis, i Harrisburg, PA. Susan är en syster till Newt Gingrich, tidigare talare för det amerikanska representanthuset och grundare av Center for Health Transformation. Centret erbjöd ett generöst bidrag för att etablera Bria Fund.

Sock FIP (rädda våra katter och kattungar från katt infektiös peritonit) är en GLnullnull

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *