Posted on

Tänder som slipar i katter

Medan tänder slipning kan vara oftare kopplade till människor, förekommer det också hos katter, liksom det inte är så ovanligt. Den medicinska termen för tänder slipning är bruxism. Hos människor kan det utlösas av stress, ångest, en sömnstörning eller saknade eller felinställda tänder. Hos katter är det mest typiska skälet smärta – ibland allvarlig smärta. Det är oftast förknippat med tandproblem, men kan också vara ett tecken på andra allvarliga hälso- och hälsoproblem.

Orsaker till tänder slipning

Oral smärta

Tandtillstånd som tandkötts eller periodontal sjukdom, sprickade tänder, resorptiva lesioner eller stomatit kan alla orsaka tänder slipning. Andra triggers inkluderar onormal tandinriktning, på samma sätt förstått som malocclusion, något som ofta ses i raser med både platta såväl som förlängda ansikten, såsom perser eller siamesiska. Liksom människor kan katter på samma sätt etablera TMJ (temporomandibular led) syndrom, en smärta i käken som kan utlösas av en rad medicinska problem. Munnsår eller orala cancer kan också orsaka oral smärta och slipning.

Gastrointestinala problem

Det är förvånande för många kattföräldrar att gastrointestinala tillstånd som gastrit, inflammatorisk tarmsjukdom, pankreatit eller bukmassor på samma sätt kan vara en orsak. Katter slipar i huvudsak tänderna för att hantera smärtan som utlöses av dessa förhållanden.

Kronisk njursvikt

Medan andra symtom på njursvikt, såsom dehydrering, extrem urinering, illamående och viktminskning är vanligare, kan tänder slipning vara ett av symtomen på kronisk njursvikt.

Andra orsaker

Några andra, mindre typiska orsaker till tänder slipning inkluderar låga kaliumnivåer, hjärntumörer, neuropati samt beteendestörningar.

Behandling av tänder slipning

Eftersom tänder slipning ofta är kopplad till allvarlig smärta, kommer behandlingen att inkludera smärtadministration utöver att bestämma såväl som att behandla det underliggande problemet.

Om du märker att din katt som slipar tänderna, ta honom till din veterinär så snart som möjligt.

Inslagskung

Innehållsförteckning
Orsaker till tänder malande smärta
Gastrointestinala problem
Kronisk njursvikt
Andra orsaker

Behandling av tänder slipning

Du kanske också gillar:
Kittlottständer: Vad du än kräver att förstå

Hur man håller din katt tänder friska

Hur man tar hand om din katt tänder

«Bunny’s Story: Feline Rescue, Serendipity samt Jackson Galaxy’s Feline Camp
Granskning: Divas Pinch Corner Lounger Bed »

4 kommentarer på tänder som slipar i katter

Aino säger:

6 juni 2022 kl. 07.26

En av mina katter har avancerad njursjukdom. Under den senaste veckan har han maler tänderna såväl som gradvis så, liksom jag misstänker att han har övergått till slutstadiet. Efter en gå till min regionala veterinär imorgon kommer jag mycket att förstå vad som är det mest omtänksamma programmet för honom. Han är nästan 18 år och FIV -positiv.

Svar

Janine säger:

22 juli 2019 kl. 07.15

Jag har aldrig hört talas om katter som slipar tänderna. Jag upptäcker alltid något nytt med din blogg.

Svar

Mirsades säger:

22 juli 2019 kl. 13:40

Min katt gör ett ljud som verkar som tänder som slipar, per veterinär efter att ha sett/lyssnat på en video av honom, men han sitter inte så bra som slipar tänderna tillbaka såväl som fram. Jag hör främst bara det när han äter torr mat. Bullret liknar att bita ner på sand, som när du äter en skaldjursprodukt som hade lite sand i den. Hade någon haft denna erfarenhet av sin katt tidigare?

Svar

Margarite säger:

24 juli 2019 klockan 06:59

Hallå där. Det verkar som din katt. Kan vara bra (vi hoppas definitivt det!), Men efter att ha läst några av dessa artiklar får det en att undra. Om det berör dig tillräckligt, kanske du vill köra den med din veterinär, bara för bra mått. Min katt gör något som vi typ av skämt säger när hon verkligen vill ha mat (de flesta gånger hon “pratar”), vad hon gör med munnen är vad mitt fästman kärleksfullt telefon kallar “Granny Munch.” Som om hon inte har några tänder, flyttar dock sin bottenkäke tillbaka såväl som fram. När jag matar henne stannar hon. Tänk på att detta är extremt ovanligt såväl som knappt någonsin händer, eller så skulle jag föra det till min veterinärs uppmärksamhet. Så kanske, precis som din katt, kan han ha lite skrik om du vill (många katter/hundar såväl som andra djur gör!? Det skiljer honom från en annan. Som jag nämnde, om allt verkar okej med din kära katt , det är fantastiskt. Men om du har någon typ av anknytning av oro, se din veterinär.

Svar

Lämna ett svar Avbryt svar
Din e -postadress publiceras inte. nödvändiga fält är markerade *
Kommentar *
Namn *

E -post *

Genom att lämna en kommentar håller du med om insamlingen av dina data från denna webbplats enligt vår
Integritetspolicy.
*

Meddela mig om uppföljningskommentarer via e-post. Du kan också prenumerera utan att kommentera.

Δ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *