Posted on

Hund domesticering kopplad till anpassning till stärkelsefull diet

AddThis Sharing ButtonShare till FacebookFacebookFacebookShare till TwittertwittertwitterShare till PinterestPinterestPinterestShare till Moreaddthismore8

En ny studie i tidskriften Nature antyder en viktig nyckel i domesticeringen av hundar från deras vargförfäder: kost. Medan vargar har en till stor del köttätande diet, indikerar de nya forskningsresultaten att anpassningar som tillåter förfäderna till moderna hundar att trivas på en diet som är rik på stärkelse var ett viktigt steg för att bli domesticerad. Till skillnad från vargar kommer moderna hundar att äta nästan vad som helst inklusive stärkelse som korn eller vår obevakade skinksmörgås.

Efter att forskare undersökte genomerna från både vargar och hundar fann de att en skillnad är att hundar har förmågan att smälta stärkelse. När människor utvecklades och utvecklade jordbrukssamhällen, utvecklades hundar tillsammans när de hittade en ny matkälla i den oöverkomliga maten som kasseras av människor. När de tidiga hundarna utvecklades och utvecklade viktiga matsmältningsenzymer för att dra nytta av denna matresurs i utkanten av mänskliga bosättningar, kunde de tolerera nära kontakt med människor. De tidiga hundarna som var minst rädda för mänsklig kontakt var de mest framgångsrika scavengers, så naturligt urval gynnade omvandlingen från blyg varg till mer gregarious moderna hundar.

Även om det diskuteras exakt när hundar blev tämjade, går denna anpassning tusentals år tillbaka. Även om hundar initialt kan ha lockats till människor för vår mat, med tiden, lärde hundar att tolerera, acceptera och så småningom längtar efter mänsklig kontakt … och de kommer inte heller att avvisa en hundkex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *