Posted on

Lär din hund att sitta tills du säger “OK”

Sitter din hund på kommando, men hoppar sedan upp sekunder senare? Verkar det som om han inte har någon uppmärksamhet? Om detta låter som din hund, är det viktigt att lära honom “OK” -kommandot.

Många hundar känner till ordet, men de kommer inte att förbli i den positionen. När du undervisar dina hundkommandon är det mycket viktigt att lära honom att stanna i den positionen tills du bestämmer dig för att han kan stå upp och flytta. Detta är annorlunda än att lära ordet “vistelse”, eftersom du inte borde behöva säga din hund att stanna varje gång du ber honom att sitta. Han borde veta att sitta tills du säger “OK.”

Det enklaste sättet att lära detta är att låta din hund sitta i några sekunder och sedan säga “OK” när du vill att han ska röra sig igen. När han står upp, ge honom mycket beröm. Gör verkligen en stor sak av detta, som din hund bara vann lotteriet eller något. Om detta inte är någon utmaning, öka tiden 30 sekunder, en minut och så vidare. Arbeta upp till fem minuter eller mer. Du kan öva på detta medan du tittar på TV, gör middag osv. Om din hund dyker upp innan han släpps, säg bara honom “Nej!” och lägg honom tillbaka i sittpositionen. Om det är för svårt för honom till en början, bara arbeta med korta mängder tid så att han kan lyckas.

Jag ber min hund att stanna bara när jag fysiskt ska lämna där jag är. Om jag sitter vid en picknickbänk och vill att min hund ska ligga bredvid mig, säger jag honom “ner.” Jag säger inte till honom att stanna, för han antar att han är tänkt att stanna tills jag säger “OK.” Om jag skulle gå från bänken till bilen eller en papperskorgen, skulle jag ge honom kommandot vistelse. Precis som alla andra kommandon, när jag säger till min hund att stanna, förväntas han stanna tills jag säger “OK.”

Andra fraser eller ord fungerar också bra. Jag har hört människor använda “Du är fri!” “Klart!” eller “Okej!” Orden är inte lika viktiga som vad du utbildar din hund att göra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *